Dag 5 : Inari Wilderness Hotel - Sami cultuur

vrijdag 8 maart 2019

Afgelopen nacht is de temperatuur weer de dieperik ingedoken. Bijgevolg een bijzonder koude ochtend, -21 °C. De zon zit achter een dunne wolkenlaag maar is toch nog sterk genoeg om een mooie halo rond zich te toveren.


Goed begin van de dag, ontbijtje, koffietje, mooi uitzicht !


Deze voormiddag staat er geen activiteit op de planning. Zo heb ik dus tijd om uit de foto's van gisterenavond de mooiste te zoeken. Wat een dilemma's ! Kiezen tussen mooi en mooi. Ik had 100 foto's gemaakt, sommige zijn niet gelukt dus die verwijder ik al dadelijk maar er blijven er nog iets van 70 over om uit te kiezen.
Toch gelukt en ook het verslagje van gisteren online gezet.


Nu is het tijd voor een ochtendwandelingetje. Het is nog steeds bitterkoud en het waait hard. Brr. Ik denk niet dat we het zonnetje nog gaan zien vandaag.

Bij een beekje is er toch nog stromend water. Er zijn veel sporen van dieren te zien. Ik ben zeker van de rendiersporen en de andere vermoed ik zijn van een vos.


In een boom op de oever hebben ze een trapje gemaakt en hangt een touw te bengelen om in de zomer over het beekje te springen. Hoeveel natte broeken zou dit al opgeleverd hebben ?


Het einde van mijn ommetje is bij 'ons' aan het meer. Het blijft een indrukwekkend zicht.



Namiddag is er wel een activiteit gepland. Het wordt een vroege lunch. Ik heb nog niet echt een hongertje dus ik houd het bij soep met brood.

Om 12u30' vertrekt de bus bij het hotel. We brengen een bezoek aan het Siida, museum over de geschiedenis van de Sami en over de natuur van Samiland.
Het verschil tussen Lapland en Samiland: Lapland is een geografische streek die groter is dan de oppervlakte waarop de Sami volkeren wonen.


Het eerste deel is een uitleg van het ontstaan van de cultuur. De vroegste mensen kwamen naar hier na de laatste ijstijd. Ze kwamen uit het zuiden van Europa en volgden de dieren die naar het noorden trokken nu het ijs wegtrok. Vroeger was het een rondtrekkend volk die met hun kuddes meereisden. Nadat er landsgrenzen gekomen zijn (Noorwegen-Zweden-Finland-Rusland) zijn ze zich gaan vestigen in deze 4 landen. Hun cultuur is nog steeds hetzelfde.

Noorderlichtknutselwerkjes van kinderen.


In het tweede deel gaat het over de natuur en hoe de Sami er in leven. Er is ook een hele uitleg over hoe de Sami van hun gebruiken beroofd werden.

Er zijn erg veel displays. Deze is mijn favoriet ! Sneeuw !


We leren ook meer over de dieren die in deze streek wonen. Sommigen doen een winterslaap, anderen trekken in de winter naar het zuiden en komen in zomer terug, nog anderen blijven gewoon hier. Zij zijn goed aangepast aan leven in barre omstandigheden. Als er in de winter een rendier sterft dan geeft dit voedsel aan de andere soorten die de winter hier uitzitten.


Typische kledij voor een Sami man. Naargelang de stam (9 verschillende in totaal) verschilt de kledij.


Deze houdt buiten de wacht !
Er is ook een buitengedeelte van het museum met cabins maar dit is enkel open in de zomer.


Het is een super interessante namiddag geworden.
Uiteraard komt de bus ons oppikken in het centrum van Inari, bij de souvenirwinkel.

Van het museum gaat het een klein stukje te voet naar het centrum.
Je komt er langs het parlement van de Sami. Er zijn 3 parlementen in totaal: Noorwegen, Zweden en Finland. Zij mogen beslissingen nemen over taal- en cultuurgerelateerde punten.



Aan de andere kant van de weg ligt het Inari meer.



De wachters bij de souvenirwinkel.


Geen zon dus vandaag, wel ijzige kou. Rond 17u was het -14 °C buiten maar de wind doet het nog veel kouder aanvoelen.

In de vooravond staat er een Sami avond gepland in het hotel.
Een Sami vrouwtje komt er uitleg geven over hun cultuur, gebruiksvoorwerpen, klederdracht.
Afsluitend is er een diner met Sami specialiteiten. Vis en rendier staan op het menu.


Na het diner blijven we nog wat napraten met een aantal Vlamingen en Nederlanders. Gezellig bij het grote haardvuur in de hotellobby.

Iets na 21 ga ik naar de kamer want ik ben best moe.
Noorderlicht zal er niet inzitten vandaag. Er is niet zoveel zonneactiviteit geweest dus er is maar minimale kans op een schijntje Aurora. De kans wordt nog enorm verlaagd omdat het bewolkt is en ondertussen is het ook beginnen sneeuwen.



Ik lees nog wat met een theetje en een rustig muziekje.

Al bij al een zeer geslaagde dag.